Lys upp rallybanan


I Sverige har vi många rallyutövare runt om i landet, som är allt från amatörer till professionella förare. Rallykörning kräver dock en hel del, både när det gäller kunskap, teknik och utrustning. Och detta gäller inte minst bra belysning, för både fordon och rallybanan.Oavsett nivå kräver rallykörning rätt utrustning på och i bilen. Körs det nattsträckor så behövs dessutom riktigt bra fordonsbelysning, särskilt här i Norden där det blir mörkt tidigt vintertid. Det är dessutom inte bara vägen, utan även omgivningen som behöver belysas för att föraren ska hinna se olika faror som kan komma upp på vägbanan. En hare gör inte mycket skada på en bil men en älg på ett par hundra kilo däremot är en vandrande dödsfälla. Därtill försämrar en isigt hal vinterväg bilens bromssträcka och sladdning drastiskt.Rally

Bra fordonsbelysning

Bra fordonsbelysning hittar vi idag i många bra nätbutiker, vilket besparar oss tid och möda för att finna det vi söker. Dagens LED belysning är verkligen att rekommendera, både till rallykörning och vanlig biltransport. Denna typ av belysning har mycket låg strömförbrukning och den tål de vibrationer som rallybilar ofta utsätts för, långt bättre än den gamla glödtrådsbelysning som ofta går sönder vid skakiga färder. Dessutom kräver LED belysning inte några tjockare ledningar som skall dras utan du kan enkelt dra ledningarna själv på ett säkert sätt.

Viktigt att tänka på

Om du vill göra installationen helt på egen hand så får du säkerligen borra igenom metall här och var, och du bör rostskyddsbehandla metallen för att undvika onödiga rostskador. Sedan bultar du fast din belysning och då är det säkrast att använda låsbrickor samt låssprintar för att de inte skall öppna sig under färden. Gör detta så kommer de inte att trilla av när du åker rally och du kommer garanterat se allt du behöver därute på vägarna. För att vara extra försiktig kan du även kontrollera att din belysning stämmer överens med Transportstyrelsens regler för fordonsbelysning.