Traktorpulling en fartfylld tävlingsform


Traktorpulling är en häftig tävlingsform där du med trimmade traktorer med upp till över 800 hästkrafter drar en tung släde. Vinner gör den som har dragit längst och om du lyckas med att klara att dra släpet hela tävlingssträckan så kallas det för ”full pull”.

Vad krävs för att delta?

Att bygga om en vanlig traktor till ett kraftpaket kanske lite av en utmaning, men det är en härlig känsla att dra ett tungt släp med en traktor. Släpet kan vara av olika vikt- och storleksklasser. Vikten på släden flyttas längre fram och bromsar alltmer ju längre som traktorn har dragit släden.Förutom ett fordon så krävs det att du har ett traktorkort. För att få ta ett traktorkort så måste du ha fyllt 16 år och ha ett giltigt körkortstillstånd. Du måste också ha gjort ett kunskapsprov som är godkänt. Det går även att ansöka om dispens och få traktorkortet redan vid 15 års ålder. Att köra traktor är också tillåtet att om du har tagit ett körkort med behörighet AM (moped klass 1).

Olika tävlingsformer

I traktorpulling så varierar tävlingssträckan och i den lätta klassen så drar traktorn släpet 60 meter. De lättaste maskiner väger runt 600 kg. Det finns också en längre tävlingssträcka för tyngre maskiner som är på 100 meter. I den lätta klassen så är det många som trimmar en vanlig bilmotor och sedan använder den för att dra släden. I den tyngre 950-kilogramsklassen så använder man också en släde som är special modifierad. Det finns även tyngre klasser där man gör modifieringar på släden, så att den ska passa för den specifika klassen.En annan lite mer utmanade form är en banan med ett surhål. Surhål är en lergrop som man ska dra sitt fordon igenom. En av de viktigaste sakerna på traktorn är däcken och de flesta av traktorerna som deltar i traktorpulling är utrustade med specialdäck.