Dakarrallyt


Det ursprungliga namnet var Paris–Dakar-rallyt, men är numera känt helt enkelt som Dakarrallyt. Det är ett årligt terrängrally för bilar, lastbilar, fyrhjulingar, och motorcyklar. Rallyt pågår i ungefär två veckor och bara ett fåtal lyckas fullfölja hela rallyt varje år.4358530-dakar-competitionRallyt startdes 1978 av en fransman vid namn Thierry Sabine, och det gick mellan Paris och Dakar, som ju antyds i det ursprungliga namnet. Med åren har dock sträckan varierats, och sedan 2009 har man flyttat rallyt till Sydamerika istället. Större delar av rallyt körs utanför vanliga vägar och ställer därför höga krav på förarnas orienteringsförmågor och körskicklighet.Tre huvudsakliga klasser körs i rallyt: motorcykel-, bil-, och lastbilsklassen.

Motorcykel

Motorcykelklassen inklderar även fyrhjulingar och delas in i tre grupper: grupp ett är för motorcyklar i originalskick, men större bränsletankar och terränganpassade stötdämpare är tillåtna. Grupp två är för vad man brukar kalla “Super-Produktion cyklar”, dessa är mycket mer modifierade är motorcyklarna i grupp ett, och är ofta tillverkade speciellt för rally i öken terräng. Grupp tre består helt och hållet av fyrhjulingar.

Bil (T1, T2 och öppen)

Bilklassen är fordon som väger under 3500 kg. Grupp T1 är för cross country bilar, som till exempel SUV-jeepar, viss modifiering tillåts även här. I grupp T2 tävlar de bilar som fabrikstillverkats just för ökenrally. I den öppna klassen tävlar specialbyggda bilar. I bilklassen är Mitsubishi Pajero den bil som vunnit flest gånger, inkluderat varje tävling mellan 2001 och 2007.

Lastbil (T4 och T5)

Lastbilsklassen är för fordon som väger över 3500 kg. Grupp T4 är för de lastbilar som tävlar i rallyt, medan T5 lastbilar agerar som servicefordon och följer efter de olika fordon under rallyts gång. T4 har även två underkategorier: T4.1 är lastbilar i originalskick eller med mindre modifikationer, och T4.2 är för mer modifierade lastbilar. DAF är en av de många lastbilstillverkare som deltagit i rallyt.Vill man läsa mer kan man besöka rallyts officiella hemsida.