Kända biltävlingar


Finns det någonting bättre än ljudet av motorer? Troligtvis inte, i alla fall om man frågar många av de motorentusiaster som finns världen över. Och aldrig blir väl ljudet av motorer bättre än under en biltävling. Här tänkte vi därför titta lite närmare på ett par av de mest kända biltävlingarna.Le Mans

Le Mans 24-timmars

24 timmars-loppet på Circuit de la Sarthe utanför Le Mans i norra Frankrike är kanske den mest kända av alla enskilda biltävlingar alla kategorier. Som namnet antyder så körs loppet under ett helt dygn, dock inte med en och samma förare utan med tre olika förare. Under ett lopp hinner det vinnande ekipaget lägga under sig drygt 5 000 km.

Dakarrallyt

Dakarrallyt är kanske den mest mytomspunna biltävlingen av alla, framför allt eftersom det är en tävling som mestadels körs utanför vägnätet mitt ute i öknar och karga landskap. Från början gick Dakarrallyt mellan Paris och Dakar i Senegal, men har under årens lopp skiftat sträckning aningen. Sedan år 2009 körs Dakarrallyt i Sydamerika, men har trots det ändå behållit sitt namn. Förutom bilar tävlar också motorcyklar, lastbilar samt fyrhjulingar i Dakarrallyt.